Cum sa combini eficient exercitiile pe bicicleta fitness cu antrenamentele HIIT

Exercitiile fizice regulate sunt extrem de benefice trupului si mintii, iar acest fapt ar trebui sa constituie un obiectiv in sine. Insa, in cazul in care aveti alt obiectiv specific – pierderea greutatii, cresterea musculaturii sau scaderea procentului de grasime a corpului – va trebui sa completati exercitiile la bicicleta fitness cu un plan nutritional bine structurat. Pentru obiective specifice, cum ar fi scaderea in greutate, strategia va presupune crearea unui deficit de calorii (arderea zilnica a mai multor calorii decat consumam), ceea ce ne va determina sa consumam doar anumite alimente si, in general, portii mai mici.

Stim cu totii ca exercitiile fizice lipsite de continuitate nu fac minuni, chiar daca incalecam din cand in cand bicicleta fitness. Adevarul este ca scaderea in greutate, pierderea grasimii, cresterea musculaturii sau oricare alt scop de modificare a trupului prin sport nu-s niciodata atinse cu o singura actiune. Pentru a realiza schimbarea, trebuie sa ne reevaluam stilul de viata si obiceiurile, iar rezultatele se pot lasa asteptate destul de mult timp. Multi factori contribuie la atingerea acestor obiective, cum ar fi somnul de calitate, nivelul de stres, factorii genetici, starea actuala de sanatate sau medicamentele administrate, iar programul de exercitii cu bicicleta fitness trebuie sa aiba varietate si sa includa cardio si antrenament de forta pentru a realiza adevarata schimbare.

Pentru a va ajuta in atingerea scopurilor pentru care folositi bicicleta fitness, va vom propune un exercitiu inovativ recomandat de catre un antrenor din New York – exercitiu bazat pe monitorizarea ritmului cardiac pentru a sti daca facem efortul corespunzator obiectivului pe care ni l-am propus.

“Cei mai multi oameni sunt de parere ca trebuie sa isi dea zilnic duhul in sala de sport pentru a isi perfectiona corpul”, spune Andrew Kalley, fondator al Kalley Fitness si personal trainer si antrenor de triatlon din New York. “Da, HIIT este un exemplu de antrenament eficace, insa nu trebuie realizat exclusiv”. Pentru arderea grasimilor folosind bicicleta fitness, acesta recomanda combinarea intervalelor de intensitate cu exercitii moderate. “Este o ardere mai lenta si dureaza pana sa conditionam corpul sa arda acele grasimi”. Kalley recomanda cel putin trei zile de antrenament cardio pe bicicleta fitness in fiecare saptamana in cazul in care arderea grasimilor este obiectivul propus.

Pentru acest tip de exercitii vom avea nevoie de un dispozitiv de masurare a ritmului cardiac. Dupa spusele lui Kalley, programul de trei zile de antrenament pe bicicleta fitness potrivit incepatorilor consta in doua zile de antrenament sustinut (mentinerea ritmului cardiac la 60-70% din maximum pe o durata de 45-90 de minute) plus exercitiul mentionat mai jos (nu uitati sa includeti incalzirea si relaxarea de dupa efort). Nivelul precis de rezistenta la care trebuie setata bicicleta fitness sau viteza necesara elevarii ritmului cardiac vor depinde de fiecare persoana in parte, insa Kalley sugereaza alegerea unei rezistente mari si a unui ritm moderat sau a unei rezistente moderate spre mare si un ritm rapid de pedalare. Exercitiul este urmatorul:

1 minut: pedalati la 76-85% din RCM (ritmul cardiac maxim)
2 minute: recuperare pedaland la 60% din RCM
Repetati de 6 ori.

Inca se dezbat metodele cele mai precise de a masura varful ritmului cardiac la femei, insa multe studii sunt de acord cu urmatoarea metoda: scadeti varsta pe care o aveti din 220. Facand aceasta, veti putea calcula valorile pe care doriti sa le mentineti (60%, 76-85%) in timpul pedalarii la bicicleta fitness folosind acest rezultat ca referinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *