Cum sa te dai pe penny board?

Febra penny boarding-ului cuprinde toata Romania. Pe zi ce trece, vezi din ce in ce mai multi tineri care se plimba sau se dau pe penny board. Ai vrea si tu unul, dar nu stii cum se manevreaza si ce este, de fapt?

Un penny board este, practic, un skateboard mai mic din plastic. Este flexibil, usor, si ideal pentru plimbari sau pentru trickuri realizate in parcuri sau in spatii special amenajate. Fiind mai usor si mai scurt decat un skateboard normal, va trebui sa inveti cum sa stai, cum sa pornesti la drum si cum sa manevrezi un penny board ca la carte. Doar asa poti fi sigur ca vei invata rapid toate miscarile si ca nu te vei accidenta. Pana la urma, nu ar fi prea cool sa cazi in fata cuiva de care iti place in timp ce faci scheme sau te plimbi, nu?

Iata care sunt cateva reguli de baza pe care trebuie sa le ai in vedere si care te pot ajuta mult cand vrei sa te dai pe un penny board:

1. Inainte de toate, poarta incaltamintea potrivita
Ca sa fii sigur/a ca reusesti sa te plimbi sau sa faci scheme cu penny board-ul fara sa te accidentezi, trebuie sa porti incaltaminte adecvata cu talpa dreapta, flexibila, comoda, care sa iti permita sa te misti cu usurinta si care sa aiba aderenta.
Recomandat: adidasii, slip-onurile si tenisii.
De evitat: balerinii, sandalele, slapii, papucii.

2. Aseaza penny board-ul pe o suprafata plana si exerseaza pe loc
Acest lucru este foarte important, daca nu ai mai folosit absolut niciodata, nici macar in joaca, vreun skateboard si nu stii cum sa iti mentii echilibrul. Plasand penny board-ul pe o suprafata plana iti va permite sa ai mai mult control atunci cand te urci pentru prima oara pe el, fara sa se miste prea mult si eventual sa cazi.

Recomandat ar fi, ca la inceput, sa te asiguri ca ai de ce sa te tii pana capeti incredere si pana reusesti sa iti mentii echilibrul. Punand penny board-ul pe iarba, langa un copac, sau pe asfalt, langa o balustrada de care sa te tii te va ajuta sa nu cazi si sa il manevrezi pe loc, pentru ca atunci cand treci pe asfalt, sa stii deja ce trebuie sa faci.

Nu te grabi sa iesi cu penny board-ul la plimbare prin oras ca sa te dai mare, pentru ca te poti accidenta destul de tare. Exerseaza cat mai mult pe loc, pana te obisnuiesti cu modul de manevrare.

3. Mentine pozitia corecta
Plaseaza piciorul stang sau drept (in functie de cum iti este comod) pe penny board, avand grija ca piciorul sa fie mereu perfect drept, iar varful piciorului sa fie in dreptul celor doua suruburi care conecteaza rotile din fata. Acesta este piciorul pe care il vei folosi mereu pentru a-ti mentine echilibrul. Celalalt picior, cel de accelerare, folosit pentru a te deplasa si a prinde viteza, va fi mereu in spatele piciorului folosit pentru a-ti mentine echilibrul.

Unii tineri se folosesc de piciorul de echilibrul pentru a accelera si de celalalt picior pentru a ghida penny board-ul, insa nu este o tehnica prea eficienta.
Persoanele dreptace aleg ca picior de echilibru pe cel drept, iar cele stangace, pe cel stang, deoarece au mai multa stabilitate, insa nu este o regula.

Incepe prin a exersa pe distante mici, in locuri unde exista balustrade sau puncte de sprijin de care te poti apuca pana prinzi incredere. Daca ti se pare greu sa iti mentii echilibrul, incearca sa pui piciorul cat mai aproape de centrul penny board-ului si foloseste-te de celalalt picior pentru a prinde viteza.

Cand ai terminat de accelerat si vrei sa iti pui piciorul pe penny board, pune-l perpendicular fata de pozitia piciorului de echilibru, in spatele lui.

Ca sa fie si mai clar: picioarele tale ar trebui sa aiba forma literei T atunci cand sunt pe penny board.

4. Ajusteaza penny board-ul in functie de preferintele tale
Inainte de a porni la drum, iti spuneam sa testezi penny board-ul pe loc, pentru a invata: care este pozitia corecta, cum sa iti mentii echilibrul si cum sa il folosesti fara sa te accidentezi.

In timp ce stai pe loc si te tii de ceva (balustrada, perete etc), balanseaza-te pe penny board, pentru a vedea cat de mult te poti inclina pana iti pierzi echilibrul. Doar asa poti vedea care iti sunt limitele si care ar trebui sa fie pozitia corecta atunci cand mergi pe el. De asemenea, te va ajuta mult sa stii cand sa cotesti, sa franezi, cum sa executi anumite scheme.

Daca simti ca penny board-ul trepideaza sau oscileaza prea mult si te dezechilibrezi, poti strange mai mult suruburile de la roti sau placutele metalice – acele componente care leaga rotile de placa de plastic. Detaliul acesta tine de fiecare persoana in parte. Unora le place ca penny board-ul sa fie mai flexibil si li se pare ca oscilatia ii ajuta sa realizeze scheme mai usor, altii prefera ca suruburile sa fie foarte bine stranse si sa nu existe acele trepidatii (oscilatii).
Totul tine de preferintele tale!

Desi poate parea greu la inceput, daca vei asculta aceste sfaturi si daca vei exersa cum trebuie, vei reusi sa folosesti foarte repede un penny board si te vei putea lauda prietenilor cu noua ta achizitie si cu abilitatile tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *